Sa tinem legatura  

3,5%inseamna mai multe activitati
inseamna mai multe evenimente
implica-te! sustine-ne! afla cum
 
 

Amprenta Ecologica

 


Amprenta Ecologica

Week-end-ul 30 iulie - 1 august l-am rezervat pentru o actiune ecologica pe Valea Cernei. Mai concret , la invitatia Asociatiei Valea Cernei ne-am alturat actiunii lor numita "Amprenta Ecologica" impreuna cu colegii de la clubul de speologie , Prusik din Timisoara.

Odata decisi sa participam ne-am pus in miscare resursele pe care le detinem pentru a atrage voluntari, pentru a promova actiunea si pentru a avea la dispozitie tot ce ne trebuie in teren in timpul actiunii.

Astfel ni s-au alaturat si colegii de la Vertical Adventure, cu logistica in ceea ce priveste comunicatia si ambarcatiunile pentru lac si cu un numar serios de voluntari plus doua ceaune pentru papa bun :)

De poiana de campare s-a ocupat  "Valea Cernei" si uite asa ne vedem vineri seara in poiana aleasa la coada lacului in efectiv serios de voluntari la un foc si la o poveste inainte de somn. Voluntarii pentru actiune tot sosesc pana tarziu in noapte la ora 2:30. Dimineata e programata sedinta tehnica si distributia de manusi si saci de gunoi.

Trezirea la ora 8 si sedinta la 9. Impartim voluntarii in trei tipuri : cei care vor merge pe jos pe diferitele tronsoane ale lacului , in principal pe margine DN-ului si care sunt si cei mai multi. Apoi echipa de navigatori , care vor peria lacul cu barca si vor aduna si scoate la mal gunoaiele de pe lac. Ultima echipa a fost cea a alpinistilor care urmau sa abordeze in rapel malurile mai abrupte ale lacului unde o  abordare pedestra ar fi fost riscanta. O data impartite cele trebuincioase toti si-au avzut de tronsonul lor si actiunea a inceput.

Trecatorii erau destul de mirati dar totusi respectuosi si chiar si picnicarii obisnuiti , si cei care sunt de regula generatorii principali ai gunoiului pe care noi tocmai il adunam promiteau solemn ca nu vor arunca gunoaiele in padure sau in lac ci le vor pune alaturi de mormanele noastre de saci de gunoi sau le vor lua cu ei in oras. Oare cati dintre ei s-au si tinut de cuvant ?!?

In timp ce adunam de zor la gunoaie din diverse rape si hartoape pe DN trece un grup de biciclisti al vale si unul dintre ei ne aplauda din mers, ceea ce ne bucura si ne satisface macar sufleteste ca sunt si oameni care apreciaza cu adevarat efortul nostru.

Actiunea se termina relativ repede, nu din cauza ca era prea curat si nu mai aveam ce strange, dar conform intelegerii cu primaria se apre ca nu vor trimite decat o amsina d egunoi si aia in jurul orei 14 si trebe sa scoatem toti sacii la drum pana atunci altfel vor ramane acolo si nu ii va mai colecta nimeni. Ne conformam desi un pic dezamagiti de implicarea slaba a autoritatilor intr-o actiune ce ar fi trebuit sa le trezeasca mai mult interes fiind de fapt de datoria lor sa se ocupe de deseurile din zona.

Totusi caldura isi spune cuvantul si lumea se retrage sa manance la umbra putinilor pomi din poiana.

Bilantul este de 400 de saci de gunoi ce au necesitat 2 masini de gunoi. Facem o poza d egrup cu voluntarii si fiecare trece la activitati de relaxare, badminton, baie in lac, un slackline si alte cele. Seara punem ceaunele in valoare si facem amamliga, si un soi de gulash din ciuperci.

Apoi catev aproiectii cu tema ecologica , foc de tabara, cantec de chitara si bineteles o narghilea :).

Ploaia da stingerea in jur de ora 1:30 si o tine intr-una pana dimineata cand majoritatea se hotaraste sa o ia spre casa, vremea fiind neprielnica pentru catarat si nici pentru trekking nu era chiar imbietoare. Pana la urma se pare ca dupa pranz s-a mai indreptat si cei ce au ramas au avut parte de o zi faina.

 

Aici puteti vedea o stire transmisa la RTS din timpu actiunii : http://www.televiziuneaseverin.ro/rts2/index.php?option=com_content&task=view&id=8427&Itemid=9

 

Actiunea "Amprenta Ecologica", pe ansamblu, mi s-a parut un succes. Oameni de munte si iubitori de natura adunati cu un scop pozitiv: sa adune gunoaie care polueaza zona Valea Cernei - lacul Prisaca... Mi se pare ca s-a lucrat cu entuziasm si buna dispozitie (cel putin echipa Alternative, membri sau nu). Trec peste elementele pozitive care le intelegea toata lumea: curatenia propriuzisa, castigul de imagine pentru fiecare dintre organizatiile implicate, exemplul servit neonstentativ "picnicarilor" si manelistilor ocazionali prezenti in zona cu ocazia actiunii (nu sunt sigur ca au sesizat actiunea...) si vreau sa ma refer la cateva aspecte:

 1. Slaba implicare a autoritatilor locale (aspect deja mentionat de mai multa lume). Adica nu se poate ca pe de o parte sa ai 153 de voluntari iar pe de alta parte autoritatile locale sa trimita 1(una) masina si 3 gunoieri pentru probabil nu mai mult de 2 ore (intre ora 14 si ora 16) ca doar e sambata si le-a si taiat guvernul 25% din salarii! Ma asteptam sa vad primarul din Herculane si jumatate macar din Consiliul Local Herculane sa participe in salopete si cu manecile suflecate la actiune, ca sa dea un exemplu, exact asa cum se face in orice tara civilizata (nu e cazul nostru). In schimb, au trimis 2-3 papagali cu morga (noisuntemimportanti si iasavedemnoicefacfraieriiastia care nederanjeazasambata) cu pantofi cu talpa de piele (!?) cu cravata si pantaloni cu dunga (?!) ca sa ce?
 2. Actiunea din 31 iulie va ramane o naivitate (cei drept realizata de oameni adevarati, curati si cu bune intentii) daca nu va fi urmata de masuri sistemice de prezervare a zonei si educare. Si aici ar trebui sa intre in joc Cosiliul Local Herculane si Consiliul Judetean Caras/ Mehedinti /Gorj, Administratia Parcul National Domogled-Valea Cernei, Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin, Garda de Medui Caras-Severin etc si sa ia, coordonat, masurile adecvate.
 3. Urmatoarea intrebare: Care ar fi masurile "adecvate"? Pai numai cateva exemple (sunt sigur ca vor exista completari):
  • Limitarea accesului in zona Vaii Cernei prin introducerea unei taxe de acces (o bariera mai sus de hotel Roman, dupa pod imediat?). Bariera sa fie instalata sezonier, 4-5 luni pe an, in perioada de maxima afluenta a turistilor neinstruiti in zona. Scutiti: rezidentii de pe Valea Cernei, masinile de aprovizionare si transport marfa si membrii legitimati ai unor cluburi sportive/asociatii turistice (stiu ca discutia-i lunga cine, cum, in baza caror criterii, etc.). Asta ar avea insa doua efecte pozitive mai importante: 1. ar aduna fonduri pentru urmatoarele masuri, 2. ar promova un turism ecologic prin asociatii de profil;
  • Crearea sau extinderea unui serviciu de salubritate si pe Valea Cernei: containere si tomberoane in zonele de afluenta care sa fie deservite corespunzator;
  • Interzicerea camparii pe marginea soselei in Valea Cernei, mai ales in zona izvoarelor termale unde in fiecare sezon se creeaza un soi de "favelas" ciudat si de neinteles al amatorilor de baie cu efect curativ (!?). Interzicerea parcarii pe sosea in zona izvoarelor termale (sa mai mearga lumea si pe jos);
  • Informarea si educarea prin pliante, oferirea de pungi de gunoi inscriptionate (distribuite cu biletul la bariera), panouri in zonele protejate sau cu interdictii, etc;
  • Introducerea de amenzi si sanctiuni pentru incalcarea regulilor mai sus pomenite. Totodata alta sursa de (auto)sustinere financiara a masurilor de mai sus;
  • Prezentarea/verificarea si (eventual) depunerea gunoiului la iesirea din zona protejata, asa cum se face in Peru, Nepal, sau alte tari considerate de noi inapoiate dar care au astfel de masuri in zonele turistice pentru ca sunt destepti si isi cunosc interesul;
  • Alte masuri? Lista este deschisa...
 4. Implicarea si a cabanelor/ pensiunilor / localnicilor in actiunile viitoare de ecologizare. Adica ei exploateaza zona au si raspunderi nu numai drepturi.
 5. Realizarea unor actiuni mai de amploare tip "Amprenta Ecologica" nu au sens, in opinia mea, fara initierea unor masuri de tipul celor de mai sus... (Chiar in timp ce colectam gunoaie din apropierea soselei au oprit 2 Dacii cu numere de Gorj cu ocupanti care s-au aratat surprinsi ca nu ne mutam masina cu echipamentul pentru ecologizare, ca sa se instaleze ei in loc, sa-si friga carnurile si sa-si produca gunoaiele)

N.B.: Poate se mai aduna astfel de idei (fie ele si anonime) sa le punem intr-un memoriu care sa fie distribuit, ca feed-back partilor implicate sau cu responsabilitati, inclusiv la Ministerul Mediului dar si catre mass-media.Galerie foto


Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 
Amprenta Ecologica
Amprenta Ecologica
 

Activitatile noastre{[]}Our activitiesClimbingTopo.ro
 

PARTENERII NOSTRI

Marmot
Marmot
Artmatch
Artmatch
Sponser
Sponser