Hercules Maraton si Semimaraton, a V-a editie, au  luat startul pe 8 iunie 2014 la ora 9 pe o vreme insorita cu temperaturi poate prea ridicate pentru gustul celor care alearga. La start s-au aliniat 387 de concurenti , 151 la proba de maraton si 236 la proba de semimaraton , astfel fiind consemnata cea mai numeroasa participare de pana acuma a evenimnetului.

Startul s-a dat in prezenta vice-primarului din statiunea Baile Herculane, pe ritmurile muzici partenerilor nostri, Radio Romania Resita. 

Pentru ca pana acum nu a fost nicio editie a evenimentului fara ploaie, natura a tinut sa-si aduca aportul si de data aceasta si dupa-masa , participantii de la maraton au fost racoriti de o ploaie de vara! 

Multumim pe aceasta cale voluntarilor, partenerilor nostri de la Salvamont CS si de la Clubul de Radioamatori , participantilor care s-au inscris la start, gazdelor de la Pensiunea Dumbrava , si bineteles sponsorilor acestui evenimnet. Cu totii ati fost la inaltime si va asteptam alaturi de noi si in 2015 !

 

 

Maratonul se desfasoara in muntii Cernei pe un traseu ce face ocolul Arjanei (1512m), cel mai pitoresc varf din muntii Cernei. Este un traseu montan pe poteci turistice, ciobanesti, drumuri forestiere si drumuri de caruta de-ale localnicilor. Startul si sosirea sunt in valea Cernei, traseul traverseaza de 2 ori creasta muntiilor Cernei, ajunge dincolo de creasta in satul Bogaltin, strabate imprejurimile pitoresti ale catunelor de munte: Dobraia, Poiana Lunga, Inelet, Cracul Mare, Prisacina. Traseul ofera panorame deosebite asupra vaii Cernei, a abrupturilor calcaroase ale muntiilor Mehedinti si  impresionantei despicaturi a Cheilor Prisacinei.

Descriere traseu:

Traseul are o lungime de 44.5km si peste 2300m diferenta de nivel si este marcat cu marcaj turistic punct rosu si punct galben. In zonele unde marcajul nu a putut fi aplicat (zone de pajiste, tufe) traseul va fi balizat corespunzator de catre organizatori astfel incat sa nu existe probleme de orientare.

Exista 3 timpi limita de parcurgere:

  • sat Bogaltin - 4h
  • catunul Inelet - 7h30'
  • sosire motel Dumbrava - 10h
Vedere de ansamblu
 
Startul se va da pe valea Cernei, la 11km in amonte de Baile Herculane, de pe podul de beton de la coada lacului de acumulare Prisaca de pe Cerna.
Se urmeaza drumul asfaltat DN67D in urcus moderat pe o lungime de 2.3km, portiune comuna cu traseul de semi-maraton. La podul Tasnei cele 2 trasee de despart, traseul de maraton paraseste definitiv asfaltul, de aici se va desfasura integral pe drumuri forestiere si poteci montane.
Se paraseste soseaua spre stanga, se traverseaza apa Cernei pe un pod de lemn si se urca pe o poteca sinuoasa prin padure urmand permanent marcajul punct rosu. Urcusul este sustinut, se castiga rapid altitudine. Dupa cca 5.4km ajungem la izvorul Cracul Teiului, unde se afla primul punct de revitalizare. O ultima panta sustinuta ne scoate la biserica Dobraia dupa 6.1km de la start si 690m diferenta de nivel.
 
La biserica Dobraia se afla al 2-lea post de control si o bifurcatie de drumuri. Se urmeaza drumul din stanga ce strabate valea Bedinei pe sub Culmea Piatra Corbului. De aici urcusul se domoleste, traseul continua pe un drum de caruta ce serpuieste pe curba de nivel, cu mici suisuri si coborasuri.  Dupa catunul Bedinei drumul de caruta incepe sa urce mai pronuntat spre Poiana Lunga unde iese la km10 si aprox 1000m altitudine.
De aici traseul iese din bazinul hidrgografic al vaii Cernei, continua pe curba de nivel si ocoleste vf Arjana pe la poale si treptat zarile se deschid spre culoarul Timisului. La km13 in dreptul unui izvor intalnim al 2-lea punct de alimentare. Drumul se pastreaza in aceeasi plaja de altitudine cu mici diferente pana in pasul Cracul Teiului la km14.4. De aici incepe coborarea pana in satul Bogaltin, aflat de cealalta parte a muntilor Cernei la km18.3 unde se afla si al 3-lea punct de alimentare. Concurentii trebuie sa se incadreze in timpul limita de 4h.

Din satul Bogaltin urmeaza portiunea cea mai dificila a maratonului, o urcare continua de aprox 940m pe 7km lungime. Se incepe cu un urcus puternic in zig-zag-uri pe un drum de TAF pe deasupra vaii Ciumernei.  Dupa doar 3km, dar un urcus sustinut se ajunge la izvorul Fantana Babii unde se afla al 4-lea punct de alimentare. Urmatorul punct de alimentare alimentare va fi la peste 10km. Pe aceasta portiune nu se intalnesc izvoare.
Dupa inca cateva zig-zag-uri sustinute urcusul se domoleste si traseul urmeaza un picior de munte cu diferente mici de nivel, strabatand palcuri de padure separate de poieni.

 
La km23.5 se afla un punct de bifurcatie in Y foarte important. Spre stanga continua traseul principal de maraton marcat cu punct rosu, spre dreapta se desprinde traseul marcat cu triunghi rosu ce duce spre Saua Prislop - satul Prisacina. Traseul secundar triunghi rosu va fi folosit exclusiv in caz de vreme foarte proasta (furtuna, rupere de nori, traznete, vant puternic), lucru ce va fi anuntat de catre organizatori, in ideea de a nu pune participantii in pericol si a nu-i obliga sa parcurga zona de gol alpin din creasta muntilor Cernei.
In mod normal traseul continua la stanga pe marcaj punct rosu. La scurt timp se iese din padure si se continua priin gol alpin pe poteca ciobaneasca ce urca constant si in aprox 2km se ajunge in saua Ciumerna - punctul de maxima altitudine a traseului la 1480m.
 
De aici poteca devine ingusta, coboara usor si incinge pe la mijloc versantul de sub vf. Iutii, apoi se pastreaza la aceeasi altitudine urmand Culmea Stivutei inspre valea Cernei. Aici ati scapat de urcusurile majore ale maratonului, puteti sa rasuflati usurati si nu uitati sa admirati muntii Mehedinti cu salbaticele sale abrupturi aflate pe partea opusa a vaii Cernei.
De la intrarea in padure traseul urmeaza Cracul Inelet si incepe sa coboare puternic 700m pana in catunul Inelet, punct in care se face unde se face jonctiunea cu traseul de semi-maraton. Suntem din nou deasupra vaii Cernei la km32. Aici se afla al 5-lea punct de revitalizare de pe traseu. Timpul limita de parcurgere este de 7h30'. Concurentii ce nu se incadreaza in acest timp vor fi indrumati sa coboare pe traseul de semi-maraton aprox 2.5km pana la DN67D.
 
Din Inelet pana la sosire se va urma marcajul punct galben. Traseul se deruleaza pe un drumeag ce brazadeaza versantul Cernei pe curba de nivel, cu usoare suisuri si coborasuri. Avem privelisti pitoresti spre abrupturile calcaroase ale Mehedintilor. Drumul coboara pana in valea Prisacinei, inainte de intrarea sa in Chei, apoi se urmeaza firul vaii in amonte in urcus usor pana in satul Prisacina. Aici avem al 6-lea punct de revitalizare la km37.8.
De aici un drum de caruta ne poarta ascendent in cateva serpentine mai sustinute spre biserica Dobraia, unde se termina ultimul urcus al maratonului si se inchide bucla in jurul vf Arjana.
Dupa trecerea pe la 7-lea punct de revitalizare de la izvorul Cracului Teiului, traseul se pravaleste vertiginos 620m diferenta de nivel in valea Cernei spre linia de sosire din poienita situata peste apa fata de motelul Dumbrava.

Profil de altitudine:

Profil de altitudine detaliat:

Nr.  Locatie               Altitudine     Distanta totala Distanta intermediara Dif. nivel ascendenta Dif. nivel descendenta
0. Start 222m - - - -
1. Podul Tasnei 272m 2.3km 2.3km 72m 22m
2. Biserica Dobraia 885m 6.1km 3.8km 618m 5m
3. Poiana Lunga 992m 9.6km 3.5km 172m 65m
4. Pas Cracul Teiului 905m 14.4km 4.8km 88m 175m
5. Bogaltin 567m 18.3km 3.9km 0m 338m
6. Fantana Babii 1084m 21.5km 3.2km 517m 0m
7. Cracul Ciumerna 1164m 23.5km 2.0km 107m 27m
8. Saua Ciumerna 1480m 25.6km 2.1km 316m 0m
9. Inelet 774m 31.9km 6.3km 0m 706m
10. Prisacina 831m 37.8km 5.9km 295m 238m
11. Biserica Dobraia 885m 40.2km 2.4km 144m 90m
12. Sosire 263m 44.5km 4.3km 0m 622m
Cele 12 sectoare ale traseului sau cele 12 munci ale lui Hercules

Lista punctelor de control si revitalizare:

Nr.  Nume punct              Tip punct    Distanta totala
0. Start Pod Vanturatoarea Control -
1. Podul Tasnei Control 2.3km
2. Izvor Cracul Teiului2/trecerea 1 Revitalizare 5.4km
3. Biserica Dobraia/trecerea 1 Control 6.1km
4. Izvor Poiana Lunga Revitalizare 13.1km
5. Cracul Teiului-Bogaltin Control 15.3km
6. Sat Bogaltin Control/Revitalizare 18.3km
7. Izvor Fanatana Babii Revitalizare 21.5km
8. Cracul Ciumerna Control 23.5km
9. Saua Ciumerna Control 25.6km
10. Catun Inelet Control/Revitalizare 31.9km
11. Sat Prisacina Control/Revitalizare 37.8km
12. Biserica Dobraia/trecerea 2 Control 40.2km
13. Finish Motel Dumbrava Control/Revitalizare 44.5km

Harta traseului:

click pe poza pt marire

Track-uri GPS:

Puteti descarca  track-ul traseului in format gpx (Garmin Map Source) sau kml (Google Earth). In cadrul acestor track-uri puteti vedea si amplasarea tuturor punctelor de control si revitalizare, precum si a izvoarelor de pe traseu.

Clasamentul general si pe categorii la linia de sosire pentru maraton si semi-maraton:

Clasament Hercules 2014

Acest clasament este provizoriu. Daca constatati inexactitati va rugam sa ne scrieti pe adresa herculesmaraton@alternativetm.ro

1. Caracteristici ale competitiei:
- competitie outdoor de alergare montana;
- traseul se desfasoara pe drumuri forestiere, drumuri publice, poteci turistice marcate, poteci de munte nemarcate si vor fi semnalizate corespunzator de catre organizatori;

2. Participare:
- la proba de maraton pot participa persoane cu varsta minima de 18 ani;
- organizatorii recomanda participarea doar personelor care sunt apte de efort din punct de vedere medical.

3. Categorii:

General Feminin
18-29 ani Feminin
30-39 ani Feminin
40+ Feminin


General Masculin
18-29 ani Masculin
30-39 ani Masculin
40-49 ani Masculin
50+ Masculin

Se considera varsta implinita la data desfasurarii concursului.

Se premiaza doar categoriile pentru care exista minim 5 concurenti. In cazul unei categorii la care s-au inscris mai putini de 5 concurenti, aceasta categorie va fi comasata cu categoria precedenta.

4. Echipament:
- obligatoriu: numar de concurs prins vizibil in fata purtat pe toata durata concursului;
- recomandat: haina de ploaie, bidon de apa, batoane si geluri energizante, telefon mobil, bete de trekking. Pentru cei ce au manecute de bike, sunt ideale si le recomandam si pe acestea.

5. Cronometrajul se face pe baza unui program cu precizie de secunda.

6. Inscrieri si validarea inscrierilor:
- inscrierile se fac conform celor precizate la sectiunea "Inscriere";
- validarea inscrierilor on-line au loc sambata 7 iunie intre orele 17:00-23:00;
- pentru validarea inscrierii se va prezenta cartea de identitate, se va semna luarea la cunostinta a regulamentului si declaratia pe propria raspundere in caz de accident;
- se va ridica kit-ul si numarul de concurs;

7. Taxa de participare se returneaza in procent de 50% in cazul in care o persoana inscrisa se razgandeste pana cel tarziu la data de 7 mai 2014.

8. Sedinta tehnica va avea loc sambata 7 iunie 2014 la ora 20:30.

9. Startul va avea loc dumineca 8 iunie 2014 la ora 9:00.

10. Puncte de control/Puncte de alimentare
Pe parcursul traseului vor fi amenajate puncte de control si puncte de alimentare. Concurentii au obligativitatea de a trece prin toate punctele de control. In caz contrar vor fi descalificati. In punctele de alimentare se vor gasi apa, bauturi energizante, fructe si glucoza.

11. Timpul limita de parcurgere a traseului este de 10h. De asemenea vor exista timpi limita intermediari in punctele de control din satul Bogaltin - 4h si din catunul Inelet - 7h30'. Participantii care depasesc acesti timpi limita sunt descalificati. Nu se recomanda continuarea cursei  dupa  depasirea timpilor limita intermediari. Orice concurent care va continua cursa dupa depasirea  vreunui timp limita intermediar va fi in afara concursului si va alerga pe propria raspundere. Participantii opriti in punctele Bogaltin si Inelet vor fi readusi la sosire cu mijloace auto puse la dispozitie de catre organizatori.

12. Oprirea / retragerea din cursa:
Organizatorul isi rezerva dreptul de a opri un participant in urmatoarele cazuri :
- s-a accidentat dupa start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei;
- depasirea timpului limita intermediar
- in cazuri exceptionale.

Orice participant care nu mai poate sau nu mai doreste sa continue cursa, indiferent de motiv trebuie sa informeze organizatorii cat mai repede cu putinta.

13. Masuri de siguranta:
De-a lungul traseului vor fi echipe Salvamont pregatite sa intervina in caz de accidentari. De asemenea vor exista ambulante la start/sosire, precum si in satul Bogaltin.
Participantii sunt responsabili pentru participarea la aceasta cursa. Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau prejudiciu aparut ca urmare a participarii la Hercules Maraton.
Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica traseul de concurs in cazurile in care conditiile meteo nefavorabile impun acest lucru sau chiar de a opri cursa in cazuri de dezastre naturale.

In caz de vreme nefavorabila (rupere de nori, trasnete, vant puternic) ce poate pune in pericol siguranta participantilor pe portiunea de creasta cuprinsa intre punctele Cracul Ciumerna - Saua Ciumerna - catunul Inelet (pt detalii consultati descrierea traseului), traseul va fi deviat de catre organizatori pe o varianta mai scurta pe ruta Cracul Ciumerna - Saua Prislop - catun Prisacina.
Daca decizia de deviere a traseului e luata inainte ca orice concurent sa fi trecut prin punctul de control Cracul Ciumerna, atunci clasamentul final va fi facut dupa clasarea concurentilor la sosire.
Daca decizia de deviere a traseului e luata dupa ce cel putin un concurent a trecut de punctul de control Cracul Ciumerna inspre saua Ciumerna, in timp ce restul concurentilor vor fi deviati pe ruta sigura spre saua Prislop, atunci clasamentul final va fi facut dupa clasarea concurentilor in punctul Sat Bogaltin.

14. Penalizari care duc la descalificare:
- abaterea de la traseul impus de catre organizatori; nu este permisa nici scurtarea traseului prin suntarea serpentinelor drumurilor forestiere sau a potecilor;
- ratarea unui punct de control;
- pierderea numarului de concurs sau participarea fara numar prins intr-o maniera vizibila in fata;
- utilizarea unui mijloc de transport pe durata cursei;
- depasirea timpilor limita impusi de catre organizatori;
- abandonarea de echipament pe traseu;
- abandonarea de ambalaje si orice alte resturi pe traseu;
- comportament nesportiv fata de alti concurenti sau lipsa de respect fata de oficiali, organizatori, public sustinator, localnici.

Sponsori:

  
      
 

Parteneri:

     

Competitii Partenere:

 
 
Tabara de corturi
Carboloading
Sedinta tehnica
START
Podet Maraton
Daniela Marin - locul I feminin
Horia Colibasanu, Alexandru Fodor si Calin Tot
Lucian Clinciu SPONSER
Salvamontul in actiune
Viorel Palici HERCULES 2010
Medalii pentru toti
Punctul de alimentare de la sosire