Sa tinem legatura  

3,5%inseamna mai multe activitati
inseamna mai multe evenimente
implica-te! sustine-ne! afla cum
 
 

Semenic Vertical Race 2013

  

Traseul se desfasoara pe ruta partia Casa Baraj Valiug - partia Crucea de Brazi - Releu TV Semenic - Pensiunea Andra. Lungimea sa este de 5.6km cu 840m diferenta de nivel ascendenta. Zona de start este la o altitudine de 600m, iar sosirea la 1.440m.

Startul va avea loc la baza partiei Casa Baraj (webcam aici: http://www.jurnalul.ro/webcam/v-liug-311.html). Sosirea va avea loc in platoul Semenicului, in apropierea releului TV, in fata Pensiunii Andra. Imagini din zona Semenic aici: http://www.jurnalul.ro/webcam/semenic-299.html.

In caz de vreme rea (viscol, vant puternic) sosirea va fi la iesirea din padure, dupa 4.9km si 780m diferenta de nivel ascendenta. Pana in acest punct traseul este protejat desfasurandu-se integral prin padure.

Descriere traseu: In general traseul nu prezinta urcusuri abrupte si este abordabil de catre orice schior de tura. Pana la km2.5 traseul urca continuu si sunt 3-4 portiuni cu pante mai sustinute, insa restul pantelor sunt moderate ca dificultate. Pana aici se castiga 450m in altitudine. De aici urmeaza o linie dreapta in lungime de 800m ce merge in paralel cu linia electrificata ce urca pe Semenic. Pe aceasta portiune traseul este un fals plat pe care va mai puteti trage sufletul si sa va pregatiti pentru a 2-a parte a urcusului.
Traseul paraseste linia electrificata si dupa un viraj spre stanga reincep seria de urcusuri. Intalnim si vechea linie de telescaun, acum abandonata, prilej cu care mai parcurgem o scurta zona de fals plat.
Dupa 4.9km si 780m de urcare iesim din padure si intram in platoul Semenicului. Aici o scurta zona de plat ne pregateste pentru ultima urcare a traseului. Intram pe partia Crucea de Brazi, abordam o urcare mai sustinuta pe ultimii zeci de metri. Finalul urcarii este in dreptul releului TV, apoi traseului mai continua inca cca 200m pe o zona de plat pana in dreptul pensiunii Andra. Sosirea este la 5.6km de la start si 840m de urcare.

Parteneri

 


Filmul Semenic Vertical Race 2012
 
 
Startul concursului

 Caracteristici ale competitiei

  • data concursului: 23 februarie 2013, ora 12:00
  • competitie de schi de tura de tip vertical race
  • traseu : partia Casa Baraj Valiug – partia Crucea de Brazi - Releu TV Semenic - Pensiunea Andra, lungime : 5.6km, diferenta de nivel ascendenta : 840m
  • timp estimat al primului sosit: 45-50min
  • categorii de premiere: masculin - general, juniori (16-23ani), seniori (24-35ani), veterani (36-45ani), old-boys (peste 45ani); feminin - general

 

Ce este schiul de tura?

Schiul de tura reprezinta o forma de schi care presupune deplasarea pe schiuri atat in urcare, cat si in coborare, folosind pentru urcare doar propria forta a schiorului. Inclinatia pantei pentru urcare poate varia de la plat pana la foarte abrupt, diferenta majora fata de schiul alpin clasic fiind posibilitatea de miscare libera a calcaielor schiorului. Pentru aceasta este nevoie de un tip special de legatura de schi care permite blocarea/deblocarea calcaielor, de benzi sintetice autoadezive – numite “piei de foca” – care se lipesc pe talpa schiului pentru a impiedica alunecarea la vale in timpul urcarii si de clapari special de tura care sunt mai flexibili decat claparii de schi alpin.

“Vertical Race” este o proba aparte in competitiile de schi-alpinism, care se bazeaza strict pe partea de urcare, fara sa mai existe coborarea pe schiuri.

Obiective eveniment

Promovarea zonei turistice si de schi Semenic – Valiug la nivelul intregii tari in cadrul campaniei de mediatizare a concursului si prin atragerea la concurs a schiorilor de tura din diverse zone ale tarii

Popularizarea schiului de tura printre iubitorii de munte din tara si cresterea numarului practicantilor acestui sport montan.

 

PARTENERII NOSTRI

Artmatch
Artmatch
Marmot
Marmot
Sponser
Sponser